وگانها به دلایل اخلاقی، بهداشتی و زیستمحیطی مواد خوراکی حیوانی را از رژیم غذایی خود حذف میکنند و به همین دلیل بهشدت در معرض کمبود مواد مغذی هستند، بهخصوص اگر رژیم غذایی درست و برنامهریزیشده نداشته باشند. برای کمک به تغذیه بهتر این افراد، در این مقاله درباره بهترین غذاهای رژیم وگان در دنیا نوشتهایم و تا حدی با دستور پخت هریک نیز آشنا میشویم.
۱. زیتون پرورده؛ چاشنی پرطرفدار ایرانی
با این دورچین لذیذ و اصیل ایرانی شروع کنیم که اصالتش برمیگردد به شهرهای شمالی ایران. نقطه قوت این خوراک لذیذ طعم سبزیجات تازه و ترشی دلپذیر انار است که حسابی به خورد دانههای بیهسته زیتون رفتهاند. البته وجود گردوی آسیابشده، سیر لهشده، دانههای انار و مقدار زیادی روغن زیتون هم در طعم خوب این چاشنی بیتأثیر نیست. این خوراکی خوشمزه معمولا سرد و بهعنوان میانوعده یا پیشغذا سرو میشود و خوردنش مانعی برای افراد وگان ندارد. فتوش نوعی سالاد فوقالعاده راحت عربی است که با تکههای نان پیتای کبابی یا برشته درست میشود و اگر آن را با سماق سرو کنید، طعم دلپذیرش مدتها در ذهنتان باقی میماند. این سالاد لذیذ با مواد متنوعی درست میشود، اما برای نسخه وگان آن باید سبزیجات تازه مثل کاهو، تربچه، خیار، گوجه گیلاسی یا گوجهفرنگی معمولی، فلفل، پیاز یا سیر دم دست داشته باشید. برای وگانهایی که طرفدار غذاهای پرادویهاند، بادریجانی یا رولت بادمجان گرجی انتخابی ساده و خوشمزه است. باورش سخت است که این غذای لذیذ فقط با ورقههای سرخشده بادمجان، گردو، سیر و ادویه تهیه شود، اما حقیقت دارد! ورقههای بادمجان ماهرانه و وسوسهآمیز رول میشوند و بعد از تزئین آماده سروند. این غذا معمولا سرد و در فصل تابستان سرو میشود و میان افراد وگان طرفداران زیادی دارد. گیاهخواران و افراد وگان تمپه را خوب میشناسند، نوعی پروتئین بدون گوشت حاصل از تخمیر حبوبات و غلات. این فراورده تخمیری جزء اصلی تاهو و تمپه است که بهعنوان غذای سنتی منطقه بالی اندونزی به شکلهای مختلف آماده و بهعنوان میانوعده، پیشغذا، دورچین یا حتی غذای اصلی سرو میشود. این خوراک محبوب تهمزه شیرین دارد و پر از ادویه است. میرسیم به دومین غذای لبنانی این فهرست که یکی دیگر از خوشمزهترین غذاهای وگان دنیاست؛ یک وعده اصلی کاملا سیرکننده که با عدس، برنج و پیاز کاراملی تهیه و با سالاد سرو میشود. البته اگر بخواهید، میتوانید آن را با بلغور گندم تهیه و با نان نوش جان کنید. این غذای کلاسیک طعم دلپذیرش را مدیون پیاز کاراملی است که هرچه بیشتر باشد، بهتر است. یمیستا یا جمیستا غذایی یونانی است که نامش به فارسی میشود «شکمپر». برای تهیه این غذا سبزیجات تازه مثل گوجهفرنگی و فلفلدلمهای شکمپر با برنج پخته و سرو میشوند. این غذا خوراک گیاهی لذیذی است؛ بااینحال عدهای ترجیح میدهند به مواد میانی گوشت چرخکرده هم اضافه و آن را با ماست یونانی و پنیر فتا نوش جان کنند. برای یک وعده وگان بینهایت خوشطعم، یمیستا را با سبزیجات تازه و معطر تهیه کنید. محمره نوعی دیپ یا پیشغذای ساده و مغذی است که با فلفل قرمز، روغن زیتون و گردوی آسیابشده تهیه میشود و طعم تند و دودی لذتبخشی دارد. این غذای سوری به روشهای مختلف تهیه میشود، اما وگانها دستور پخت اصلی با فلفلدلمهای قرمز کبابی و گردوی بوداده را ترجیح میدهند و آن را جداجدا در کاسههای کوچک یا در بشقابهای بزرگ سرو میکنند. حمص لبنانی را کل دنیا میشناسند و وگان و غیروگان دوستش دارند. این غذای محبوب با نخود لهشده، ارده کنجد، آبلیمو و سیر تهیه میشود و بخش زیادی از نیاز روزانه بدن به مواد مغذی را برطرف میکند. البته محبوبیتش در ایران بهخاطر طعم دلپذیر و خاصی است که بهخوبی با ذائقه ما سازگاری دارد. پیشنهاد میکنیم این خوراکی عربیمدیترانهای را با روغن زیتون و نان پیتا سر سفره بیاورید یا بهعنوان پیشغذا در سینیهای مزه سرو کنید. گواکامولی یا دیپ آووکادو ترکیب سالمی برای وگانهاست که با آووکادوی رسیده، پیاز، چیلی، گوجهفرنگی و چاشنیهای انتخابی مانند نمک دریایی و گشنیز تهیه میشود. این دیپ لذیذ سرشار از پتاسیم، ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین است و نقطهقوت آن این است که درستکردنش نه زمانبر است و نه پرزحمت ولی طعم لذیذش کنار انواع غذاهای مکزیکی یا بهعنوان دیپ چیپس غوغا میکند. وگانها هم میتوانند طعم دلپذیر اسپاگتی ایتالیایی را بچشند البته به شرط آنکه از نوع سیر و روغن باشد و با کمترین مواد اولیه تهیه شود. وجود فلفل قرمز در این غذا اختیاری است و بودنش گرما و تندی دلپذیری به این غذای ساده میبخشد که بهراحتی فراموششدنی نیست. امیدواریم با معرفی بهترین غذاهای وگان در این مقاله، به وگانهای عزیز کمک کرده باشیم رژیم سالمتر و مقویتری داشته باشند. شما چه غذاهای معروف دیگری را میشناسید که مناسب رژیم غذایی وگان هستند؟دستور تهیه زیتون پرورده
۲. سالاد فتوش لبنانی
دستور تهیه فتوش
۳. بادریجانی غذای سنتی گرجی
دستور تهیه بادریجانی
۴. تمپه خوشطعم بالیایی
دستور تهیه تمپه
۵. مجادرا؛ طعم دلچسب لبنانی
دستور تهیه مجادرا
۶. یمیستا؛ غذای وگان بهسبک یونانی
دستور تهیه یمیستا
۷. محمره؛ غذای لذیذ و کامل سوری
دستور تهیه محمره
۸. حمص معروف لبنانی
دستور تهیه حمص
۹. گواکامولی خوشمزه مکزیکی
دستور تهیه گواکامولی
۱۰. اسپاگتی سیر و روغن ایتالیایی
دستور تهیه اسپاگتی وگان
حرف آخر