مسجد صنیعالدیوان، مسجدی به سبک آثار دوره زندیه و قاجاریه است. درون مسجد بار طاقها را ستونهای سنگی خاکستری بر دوش گرفتهاند و در نمایی یادآور مسجد وکیل شیراز است.
مسجد قدیمی «صنیعالدیوان» با طاقهای ضربی و آجرهای قرمز، دیوارهای بلند آجری، هشتیهای بلند و کاشیکاری شده با معماری اسلامی سبک دوره زند و قاجار، بخشی از هویت و اصالت رنگباخته شهر تهران را به نمایش میگذارد.
روز جهانی مسجد بهانهای شد تا با حضور در یکی مساجد قدیمی تهران، گزارشی از معماری و هنر اسلامی این مسجد تهیه کنیم.
اگر در محلههای حوالی بازار تهران رفت و آمد داشته باشید، قطعاً نام محله «امیر بهادر» را که از قدیمیترین محلههای تهران است شنیدهاید و اگر گذرتان به این محله، خیابان وحدت اسلامی و بازار شاپور افتاده باشد، احتمالاً مسجدی قدیمی با سردری کاشیکاری شده و آجری و دری چوبی توجه شما را جلب کرده است. این مسجد قدیمی و باصفا در ابتدای خیابانی به نام «بشیری» واقع شده است؛ قدمت و اصالتی که با یک نگاه خود را عیان میکند. در بالای درِ این مسجد با خط نستعلیق روی شیشه نوشته شده است:
«بسم الله رحمان الرحیم، مسجد مرحوم حاجی استاد حسن ملقب به صنیعالدیوان سنه ۱۳۳۳» ۱۱۰ سال از ساخت این مسجد میگذرد و با حضور در آن، متوجه قبار تاریخ طی شده این مسجد میشویم.
این مسجد به همت استاد حاج حسن صنیع الدیوان؛ معمار دوره قاجاریه ساخته شد. محلی که مسجد در آن ساخته شده است منزل مسکونی این استاد برجسته بوده و آن را وقف مسجد کرده است. استاد حاج حسن صنیعالدیوان این مسجد را با کمک استاد حسین لرزاده که معمارهای مشهور زمان است، ساخته است.