یک کارشناس بازار کار تاکید میکند: دولت جدید با هر ادبیاتی که در خصوص تحریمها مطرح میشود، باید بتواند هم تحریمها را بردارد و هم کماثر کند. این بسیار برای توسعه و رشد اقتصادی در کشور ضروری است و بدون آن، راه بسیار سختی برای توسعه بازار کار خواهیم داشت.
آخرین آمارهای منتشر شده در کشور، از نرخ بیکاری ۸.۸ درصدی در بهار امسال حکایت دارد؛ این در شرایطی است که برخی از تحلیلگران و کارشناسان، از واقعیتهای دیگری در بازار کار رونمایی میکنند. به باور آنها، بازار کار کشور در شرایطی قرار دارد که هم تحریمها روی فضای کسبوکار به شدت اثر گذاشته و هم کرونا باعث شده به صورت میلیونی شاغلان از بازار کار خارج شوند.
اما با وجود این شرایط، کارشناسان تاکید دارند که دولت جدید بدون برجام و در وضعیت موجود، راه بسیار سخت و پیچیدهای برای بهبود و توسعه بازار کار خواهد داشت.
در این خصوص، حمید حاجاسماعیلی در پاسخ به این پرسش که کاهش نرخ بیکاری در بازار کار بدون برجام امکانپذیر است؟ میگوید: متاسفانه آمارهایی که در خصوص نرخ بیکاری به صورت رسمی منتشر میشود، نمایانگر واقعیتهای موجود بازار کار، اقتصاد و جامعه ایران نیست. در این خصوص باید ببینیم مشکل در کجا وجود دارد.
وی میافزاید: توجه کنید ما طی سه سال گذشته که تحت فشار تحریمها واقع شدیم و طی یکسال و نیم گذشته که شیوع کرونا در دنیا شکل گرفته و کشور ما هم متاثر شده، بازار کار کشور به شدت کوچک شده است. به طور طبیعی هم تحریم و هم کرونا محدودیتهای بسیاری را بر کشور تحمیل کرده و باعث شده ظرفیتهای بازار کار ما روز به روز کوچکتر شود.
این کارشناس بازار کار عنوان میکند: به تناسب این شرایط، به دلیل بافت جمعیتی خاصی که کشور دارد، سالانه بیش از یک میلیون کارجو داریم و در عین حال، بخشی از مشاغل را به دلیل اثر تحریمها و کرونا از دست دادهایم.
حاجاسماعیلی متذکر میشود: متاسفانه نرخ بیکاری که اخیرا اعلام شده، کاهنده بوده و به نظر من این محل بحث و بررسی است که چطور ما نتوانستیم شغل جدید در کشور ایجاد کنیم. این در حالی است که تعدادی سالانه کارجو وجود دارد، پیک ورود به بازار کار را طی ۷، ۸ سال اخیر در کشور داشتیم و هنوز هم این شرایط وجود دارد که افراد زیادی به دلیل شرایط سنی و تحصیلات در دانشگاه، نیازمند ورود به بازار کار هستند.
وی تصریح میکند: متاسفانه آمارهایی که منتشر میشود، با واقعیتهای اقتصادی و اجتماعی ما سازگار نیست. بنابراین همین موضوع میتواند یک موضوع با اهمیتی باشد که چرا با وجود چنین شرایط سختی، نرخ بیکاری افزایش پیدا نکرده و کاهنده بوده است.
رصد و استخراج نرخ واقعی بیکاری
این کارشناس بازار کار در ادامه میگوید: من فکر میکنم ما باید حتما دنبال راهکارهای اساسی برای رصد و استخراج نرخ بیکاری برمبنای واقعیتهای اقتصادی و اجتماعی در کشور باشیم تا بتوانیم به درستی مشکلات را درک کنیم و سیاستگذاری و تصمیمگیری برای اتفاقات کنیم.
حاجاسماعیلی میافزاید: بههرحال توجه کنید که دولت دوازدهم در آخرین آمارهایی که به صورت رسمی اعلام کرد، در جریان کرونا ۲ میلیون شغل را در کشور از دست دادیم؛ بدون اینکه بتوانیم شغل جدیدی به آنها اضافه کنیم.
وی تصریح میکند: توجه کنید که از گذشته تقریبا ۴ میلیون بیکار را طی یک دهه گذشته داشتیم. به طور طبیعی این میزان بیکاری به بالای ۵.۵ میلیون نفر رسیده است. بنابراین با آنچه که ما نرخ بیکاری زیر ۱۱ درصد ذکر میکنیم، به هیچوجه همخوانی و واقعیت ندارد.