در هند نوعی عفونت قارچی به اسم موکورمایکوزیس یا زیگومیکوزیس که به «قارچ سیاه» هم معروف است، شیوع پیدا کرده و افراد بسیاری را به خود گرفتار کرده است. این عفونت موجب ترس و وحشت شده و در مورد آن باورهای غلطی در شبکههای اجتماعی و دیگر رسانهها در جریان است. اما حقایق قارچ سیاه چیست؟
بدن انسان معمولا محل زیست قارچهایی که به قارچهای سنجاقی معروف هستند، نیست. این نوع قارچها در خاک، گردوغبار، گیاهان در حال تجزیه و کودهای حیوانی پیدا میشوند. سیستم ایمنی بدن در برابر این قارچها مقاوم است اما سهگانه نامقدس دیابت، کوید۱۹ و درمانهای استروئیدی (داروهای کورتون) از توان سیستم ایمنی بدن آنقدر می کاهند که این میکروارگانیسمها در بدن انسان جایی برای خود مییابند.
دیابت نهتنها خطر ابتلا به کوید۱۹ را افزایش میدهد بلکه شرایط رشد عفونتهای قارچی را هم فراهم میکند. بدتر از همه، بیماری کوید۱۹ و همچنین درمان آن با استفاده از داروی دگزامتازون استروئیدی سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکند. به دنبال آن بیماری قارچ سیاه از بینی و سینوسها، به صورت، فک، چشمها و مغز بیمار گسترش مییابد.
این روزها ابتلا به قارچ سیاه در هند و در افراد مبتلا به دیابت بیش از هر کشوری در دنیا شیوع پیدا کرده است. موارد ابتلا به این بیماری در هند پیش از عالمگیری ویروس کرونای جدید، ۷۰ برابر بیشتر از نقاط دیگر دنیا بوده است.
قارچ وقتی بدن فردی را آلوده میکند، جلوی جریان خون به بافتهای آلوده را میگیرد و موجب مرگ بافتهای بدن و در نهایت سیاه شدن آنها میشود. در واقع به همین دلیل است که به این بیماری قارچ سیاه گفته میشود. اما برخی از رسانهها بهاشتباه این بیماری را قارچ سفید یا قارچ زرد نامیدهاند.
نرخ مرگومیر قارچ سیاه
اگر بهسرعت فرایند درمان با داروهای ضدقارچ و عمل جراحی برای برداشتن بافتهای مرده بدن شروع نشود، این بیماری کشنده میشود. آمار مرگ ناشی از این بیماری پیش از شروع عالمگیری ۵۴درصد بوده است.
در بررسیهای این بیماری پس از شروع عالمگیری کوید۱۹ که در نشریات علمی چاپ شدند، ۱۰۱ مورد ابتلا به قارچ سیاه گزارش شد که ۸۲ نفر از آنها در هند و ۱۹ نفر دیگر در نقاط دیگر جهان زندگی میکردند و نرخ مرگومیر بین این افراد ۳۱درصد بوده است. همچنین حدود ۶۰درصد از این بیماران زمانی که بیماری کوید۱۹ داشتند به قارچ سیاه مبتلا و ۴۰ درصد دیگر پس از درمان از بیماری کرونا گرفتار قارچ سیاه شدند.
۸۰ درصد افراد مبتلا دیابت هم داشتند و ۷۶درصد آنها تحت درمانهای داروهای کورتیکواستروئیدها (کورتونها) بودند.