روغن بادام منبع غنی از ویتامین و مواد معدنی همچون ویتامین E و D، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است و به دلیل دارا بودن منگنز، ریبوفلاوین و مس، میتواند به عنوان مادهای ارزشمند، در زمینههای مختلفی همچون غذایی، پزشکی و زیبایی مورد استفاده قرار میگیرد.
برخی از روغنهای گیاهی همچون روغن زیتون و روغن بادام، قرن هاست که از سوی بشر، هم برای مصارف غذایی و هم درمانی مورد استفاده قرار میگیرد و کارآیی انها در این زمینهها به اثبات رسیده است. در این میان روغن بادام که در دو نوع روغن بادام تلخ و شیرین در دسترس است، با خواص اعجاب انگیز خود، از گذشتههای بسیار دور سهم مهمی را در عرصه زیبایی پوست و مو و همچنین درمان برخی عارضه ها، ایفا کند. در واقع سرشار بودن روغن بادام از ویتامینهای گروه E و البته آنتی اکسیدانهای مختلف، سبب شده است این ماده، در کنار استفادههای غذایی، در زمینههای طبی و زیبایی نیز اهمیت بالای خود را حفظ کند. اما روغن بادام دارای چه ترکیباتی است و چه فوایدی میتواند برای ما داشته باشد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات، با ما همراه شوید تا اطلاعات جامعی را درخصوص فواید روغن بادام در اختیار شما قرار دهیم.
میوه بادام و روغن آن
بادام، میوهای است در دسته مغزها که از درختی به بلندی حدود ۸ متر، با برگهایی بیضی، باریک، نوک تیز و به رنگ سبز، به دست میآید. در اوائل بهار شکوفههای بادام که به رنگ صورتی هستند، ظاهر میشود که در نهایت میوه حاصل از آن به دو نوع کلی بادام شیرین Sweet Almond و بادام تلخ Bitter Almond، ظاهر میشود. میوه درخت بادام ظاهری بیضی شکل و سفت دارد که قشر خارجی آن سبز رنگ و پوشیده از کرک است. در داخل این لایه کرکی سبز رنگ، میوه بادام با پوستی سخت وجود دارد. در ابتدای تشکیل میوه، پوشش خارجی آن سبز رنگ و گوشتی است که پوشیده از کرک است و هنوز به درستی رشد نکرده که آن را چغاله بادام Amandon مینامند. پس از رسیدن میوه بادام، به تدریج پوشش خارجی سبز رنگ خشک شده و پوست آن نیز سفت و سخت میشود و مغز بادام در داخل آن رشد کرده و آماده استفاده میشود. مغز میوه بادام بیضی نیز شکل و مسطح بوده که یک طرف آن نوک تیز است. مغز بادام در داخل پوسته نازک قهوهای رنگی میباشد که میتوان آن را به کمک آب گرم از آن جدا کرد. از بادام و درخت آن، به علت خواص بسیار زیادی که دارد، استفاده میشده و از کلیه قسمتهای درخت بادام مانند شکوفه، برگ و میوه آن برای کاربردهای طبی، بهره گرفته میشد. یکی از کاربردهای بسیار کهن و شایع از بادام، استفاده از روغن میوه این درخت است که قرن هاست اثرات مفید آن بر پوست و مو، شناخته شده است. به عبارت بهتر، تقریباً نیمی از وزن مغز بادام خشک شده را روغن تشکیل میدهد که همین امر سبب شده است روغن گیری این میوه، یکی از شایعترین روشهای استفاده از آن باشد. بادام شیرین دارای ۵۰ تا ۵۵ درصد و بادام تلخ دارای ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن میباشد. بادام همچنین دارای ۲۵ درصد مواد سفیدهای و دیاستازی بنام امولسین (Emulsine)، قند، صمغ، موسیلاژ و مواد معدنی میباشد.