مدير انجمن نجوم آماتوري ايران گفت:امشب 22 مرداد بهترين زمان براي مشاهده بارش شهابي پرساووشي در آسمان سراسر کشور است.
به گزارش تدبیر خبر آنلاين(TadbirKhabar.com)،فرداشب آسمان شهاب باران مي شود. مهندس مسعود عتيقي مدير انجمن نجوم آماتوري ايران گفت: امسال سالي خوب براي رصد شهاب هاي بارش شهابي پرساووشي خواهد بود؛ نبود نور ماه عامل اصلي ايجاد اين ويژگي است .
وي افزود: شب هاي 21 و 22 مرداد 94 زمان اوج بارش شهابي پرساووشي است که برخي به غلط با خذف پ در زمان فارسي با تلفظ نام عربي به صورت برساووشي از آن ياد مي کنند.
عتيقي خاطر نشان کرد: دنباله دار سويفت تاتل عامل اين بارش شهابي است که هر 133 سال يکبار خورشيد را دور مي زند و اين جرم از سري دنباله دارهاي ميان دوره محسوب مي شود، سرعت شهاب هاي اين بارش 225 هزار کيلومتر در ساعت است.
مدير انجمن نجوم آماتوري ايران افزود: آذر گوي که تحت عنوان شهاب سنگ طي هفته هاي گذشته گزارش شده بود از جمله آذرگوي هاي اين بارش شهابي بوده که مشاهده آن در اوايل اين ماه در آسمان دور از انتظار نبود.
عتيقي، ZHR (ميزان بارش ساعتي سمت الراسي) اين بارش را 100 شهاب در ساعت عنوان کرد و گفت: البته بايد توجه داشت که اين تعداد از درون شهرها و به ويژه شهرهاي بزرگ به مراتب کمتر است زيرا آلودگي هوا و آلودگي نور شديد شهرها، مزاحم مشاهده شهاب هاي يک بارش خواهند بود و چه بسا در شهرها بين 3 تا 10 شهاب بسته به آلودگي نوري هر شهر قابل مشاهده باشد.
وي با اشاره به اينکه ارتفاع کانون بارش نيز در تعداد شهاب هاي قابل مشاهده موثر است، افزود: کانون اين بارش صورت فلکي مشهور پرساووش است که در اين شب ها حدود ساعت 22:30 دقيقه از افق شمال شرق آسمان بطور کامل طلوع مي کند و در پايين صورت فلکي زن به زنجير کشيده يا همان آندرومدا قرار دارد.
عتيقي خاطر نشان کرد: بديهي است شهاب ها از اطراف اين صورت فلکي نوراني و در آسمان ديده مي شود و نبايد متوقع بود که از درون کانون بارش که همان صورت پرساووش است، قابل مشاهده گردد.
وي در توضيح براي يافتن کانون بارش گفت: علاقمندان مي توانند از امتداد شهاب ها در هر کجاي آسمان که مشاهده کنند، با ترسيم خطي خلاف حرکت شهاب به کانون بارش برسند.
عتيقي نيمه شب 21 و 22 مرداد را بهترين زمان براي مشاهده اين شهاب ها عنوان کرد و گفت: از جمله ويژگي اين بارش مشاهده آذرگوي ها و يا همان شهاب هاي بسيار پر نور است که حتي تا مدتي رد نور آنها پس از عبور در آسمان ديده مي شود.
مدير انجمن نجوم آماتوري ايران، ميزان درجه جابجايي هر شهاب در آسمان ، تعيين حد قدري شهاب ها، صورت فلکي مورد مشاهده در مسير شهاب، تعداد آذرگوي ها و شمارش تعداد شهاب ها را از جمله کارهاي علمي عنوان کرد که علاقمندان براي تهيه گزارش از اين بارش و اساسا هر بارش شهابي انجام مي دهند.
عتيقي افزود: عکاسي از بارش شهابي ترجيحا با لنز زاويه باز و با مدت زمان نوردهي تا لحظه عبور يک شهاب از جلوي لنز دوربين از ديگر کارها براي ثبت بارش هاي شهابي است.
وي تهيه اسکچ و يا همان ترسيم با دست آزاد از شهاب هاي مشاهده شده را از ديگر کارهاي آماتورهاي ستاره شناسي در اقصي نقاط جهان عنوان کرد.
مدير انجمن نجوم آماتوري ايران گفت: مشاهده شهاب ها براي چشم انسان هيچگونه خطري ندارد و در حقيقت ذرات ميلي متري و ميکرومتري هستند که در فاصله 100 تا 150 کيلومتري از سطح زمين در برخورد با جو ، اتم هاي جو را برانگيخته نموده و نور فلورساني از خود ايجاد مي کند که هرگز به زمين نمي رسند.
عتيقي خاطر نشان کرد: رصد بارش هاي شهابي نياز به تلسکوپ و ابزار رصدي ندارد و علاقمندان مي توانند صرفا با چشم غير مسلح، اين زيبايي خلقت را به دور از نور شهرها و در دل کوهستان ها مشاهده کنند.
وي ادامه داد: انجمن نجوم آماتوري ايران در منطقه تاريخي الموت قزوين اين بارش زيبا را با گروه پژوهشي خود مورد رصد و مطالعه قرار خواهد داد.
عتيقي گفت: بارش هاي شهابي بعدي بارش جباري در مهر و بارش مهمتر از آن بارش شهابي اسدي در اواخر آبان خواهند بود.
*باشگاه خبرنگاران